Puncte de interes

"Turnul de pe Deal"

Turnul din piatră de pe Dealul Cuca (sau Dealul Bisericii) este o rămăşiţă a fostei biserici din cimitirul din Cacova. Construcţia lăcaşului de cult a început în 1731 şi a fost finalizată abia în 1779.

Conform statisticii greco-neuniţilor de la Buda din anul 1843, în Cacova erau 1907 ortodocşi, 434 de perechi căsătorite şi 45 de elevi. Preoţi erau Alexe Bordanovici şi Ioan Pincu iar parohia data din vremuri imemorabile. În 1906, probabil din cauza apariţiei unei alte biserici chiar în valea satului, locuitorii decid să o demoleze. În 1987, printr-un proiect comun al administraţiei locale, Episcopiei Ortodoxe Române Caransebeş şi Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Caraş-Severin, încep lucrări de restaurare la turn şi planuri pentru refacerea navei fostei biserici. Din păcate, proiectul este suspendat în anul 1989.

La parohia Grădinari este păstrată masa de altar a fostei biserici din Cacova. Turnul de pe Deal se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Caraş-Severin, sub codul CS-II-m-B-11120, dar, ca în multe alte cazuri de prin Banat şi din toată ţara, monumentul se află într-o stare de degradare.

Podul Maria Thereza

La ieşirea din Grădinari spre Greoni, ascuns privirii, se află Podul Turcesc sau Podul Maria Thereza, care a fost construit în secolul al XVIII-lea, peste râul Caraş. La fel ca în cazul Turnului de pe Deal, frumosul pod din cărămidă de altădată s-a transformat într-o ruină, devenind impracticabil, motiv pentru care a fost înlocuit cu un altul modern.

El a fost utilizat până în secolul al XX-lea, fiind străbătut, conform tradiției, și de suita imperială în drumul către inaugurarea teatrului din Oravița din 1817.

Ultima actualizare: 13:02 | 21.05.2024

Sari la conținut